Prosjektinformasjon

Turbine on hills

Hydro Rein og IOWN ønsker å utrede vindkraftprosjekt i Sirdal kommune.

Hydro Rein og IOWN ønsker å utrede vindkraftprosjekt i Sirdal kommune.

Hydro Rein og IOWN har sendt en forespørsel til Sirdal kommune om å levere et planinitiativ og forespørsel om oppstartsmøte for SG Energipark. Hydro Rein, som eier 80 % av prosjektet, og IOWN har brukt den siste tiden på å vurdere videre prosess for å sikre et robust og bærekraftig prosjekt. Neste steg er å gå i gang med å innhente fakta, utrede og belyse konsekvenser, både fordeler og ulemper, ved en eventuell videre utvikling.

Vår strategi er å være langsiktige eiere for et robust prosjekt. Ambisjonen er å realisere et prosjekt med sterk lokal forankring og hvor natur og friluftsliv er viktige hensyn ved utforming av prosjektet. Vår viktigste jobb er å bidra til at kraftutbyggingen skal skje på en ansvarlig måte.

- Trude Fjeldstad, direktør for forretningsutvikling i Hydro Rein.

wind turbines in landscape

Utvikling av fornybar kraft skaper dilemmaer, ikke minst avveininger mellom fordelene kraften gir for å sikre arbeidsplasser og utvikle lokalsamfunn, og ulempene en utbygging kan medføre for natur, landskap og friluftsliv. Derfor må det gjøres grundige og omfattende faglige konsekvensanalyser. Bare på den måten kan kommunene ta beslutninger tuftet på kunnskap om konsekvensene ved en utbygging

- Trude Fjeldstad.

En viktig del av prosjektet er også å minimere påvirkningen på naturen, samtidig som det legges til rette for lokal verdiskaping gjennom bruk av lokale underleverandører, nye arbeidsplasser og langsiktige kraftavtaler for industri og næringsliv.

Lokale ringvirkninger.

En ny vindpark vil bidra med betydelige inntekter til Sirdal kommune. Eksempelvis vil et prosjekt med estimert produksjon på 1 TWh årlig og 350 MW installert effekt kunne gi Sirdal kommune rundt 53 millioner kroner årlig i produksjonsavgift og eiendomsskatt. 1 TWh er én milliard kilowattimer og tilsvarer forbruket til cirka 66.000 husstander.

Det er ingen tvil om at Sirdal kommune allerede har avstått landområder og naturressurser til kraftproduksjon. Derfor er vi opptatt av at kommuner som sier ja til å sette av arealer til kraftutbygging, må sitte igjen med en betydelig andel av verdiskapingen, også utover skatteinntekter. Dersom kommunestyret åpner for at SG Energipark blir utredet videre, vil vi legge vekt på lokal verdiskaping, næringsutvikling og lokalt samarbeid.

- Trude Fjeldstad.

Hydro Rein og IOWN har inngått avtale med grunneierne om å etablere et fond som kommer lokalsamfunnet til gode, dersom prosjektet blir realisert. Vindparken vil tilføre 500.000 kroner årlig (totalt estimert til 15 millioner kroner) over konsesjonsperioden for et eventuelt vindkraftverk. Fondets formål er å gi tilbake til lokalsamfunnet gjennom frivillige lag, foreninger og grendehus. Tiltak kan for eksempel være relatert til friluftsliv, økt tilflytning til Sirdal eller aktiviteter som støtter barn og ungdom.

Utbyggerne ønsker, sammen med kommunen og andre lokale samarbeidspartnere i Sirdal, å bidra til å få realisert det planlagte kraftvitensenteret i Sirdal. Hydro Rein og IOWN er også opptatt av at lokalt næringsliv og leverandører skal ta aktiv del i eventuelle kraftprosjekter i regionen. Derfor skal selskapene i størst mulig grad benytte lokale underleverandører under utviklingfasen, samt i bygge- og driftsfasen.

Norske kommuner i førersetet.

Endringer i plan- og bygningsloven fra juli 2023 gir kommuner økt myndighet til å stoppe vindkraftprosjekter. Norske kommuner har nå en selvstendig rett til å stanse et vindkraftprosjekt etter at konsekvensutredning er utført, og NVE vil ikke kunne gi konsesjon før kommunen har gjort et positivt planvedtak for området. Å si ja til videre konsekvensutredning, betyr med andre ord kun å si ja til mer kunnskap og informasjon.

For Sirdal kommune betyr det økt innflytelse på prosessen med SG Energipark og muligheten til konkret og reell medvirkning. I tillegg kan kommunen fatte et uavhengig vedtak om å stanse prosjektet både før og etter en konsekvensutredning.

Veien videre.

Veien videre.

Den videre prosessen for SG Energipark vil inkludere utredninger, både med hensyn til natur, friluftsliv og økonomisk verdiskaping. Dersom kommunen godkjenner forespørselen, vil oppstartsmøte gjennomføres og planinitiativ utformes.

Innholdet i plan- og utredningsprogrammet vil bli basert på veilederen fra NVE. Til å gjennomføre undersøkelser og utredninger skal det benyttes anerkjente fagmiljøer for å sikre en nøytral og grundig fremstilling av fakta rundt prosjektet.

Landowner in field